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 Issue.  What are the standards a judge must or should follow in providing a reference or 

recommendation for an individual? 

 Authorities.  The principal authorities for this opinion are Rule 1.3 and Rule 1.3 

comment 2.  Unless otherwise noted, all references to Rules and Comments are to those in the 

Minnesota Code of Judicial Conduct (2009) (amended 2013) (“Code”).  Other authorities include 

Rule 3.3 and Rule 4.1(A)(3).  

The Comments serve two functions:  (1) they “provide guidance regarding the purpose, 

meaning, and proper application of the rules,” and (2) they “identify aspirational goals for judges.”  

Code, Scope.   

 Authority to Issue Advisory Opinions.  “The board may issue advisory opinions on 

proper judicial conduct with respect to the provisions of the Code of Judicial Conduct. . . . The 

advisory opinion shall not be binding on the hearing panel or the Supreme Court in the exercise of 

their judicial-discipline responsibilities.”  Rules of the Board on Judicial Standards, Rule 2(a)(2) 

(2009). 

 ADVISORY OPINION 

Code Provisions.  The Code provides three basic principles that are directly relevant to 

the issue.  First, “[a] judge shall not abuse the prestige of judicial office to advance the personal or 

economic interests of the judge or others.”  Rule 1.3.  Second, “[a] judge may provide a reference 

or recommendation for an individual based upon the judge’s personal knowledge.”  

Rule 1.3 cmt. 2.  Third, “[t]he judge may use official letterhead if the judge indicates that the 

reference is personal and if there is no likelihood that the use of the letterhead would reasonably 

be perceived as an attempt to exert pressure by reason of the judicial office.”  Id.  

Prior Code.  Before amendment in 2009, the Code in effect from 1996 to 2009 allowed 

judges to provide letters of reference or recommendation, subject to certain conditions.  

Canon 2.B. cmt.  The prior Code included a broader prohibition than current Rule 1.3, viz.: “A 

judge shall not lend the prestige of the office to advance the private interests of the judge or others.”  

Cf. Canon 2.B.  The prior Code did not address use of official letterhead. 

 Providing References Based on Personal Knowledge.  Comment 2 to Rule 1.3 expressly 

permits a judge to provide “a reference or recommendation” (hereinafter “reference”) that is 

“based upon the judge’s personal knowledge.” 
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This permission implies that the judge should not provide a reference where the judge does 

not have “personal knowledge” of the individual.  Personal knowledge includes knowledge gained 

through the judge’s experience as a judge, e.g., that a lawyer is punctual, well-prepared, courteous, 

etc., as well as knowledge gained through the judge’s experience in a non-judicial capacity.  

Subject to the caveats below, examples of proper references include those for a person seeking 

(1) employment, (2) admission to an educational institution, or (3) admission to a bar.1  

Arthur Garwin et al., Annotated Model Code of Judicial Conduct 80-81 (2d ed. 2011) (“Annotated 

Model Code”). 

Improper references would include those where the judge does not have personal 

knowledge of the individual.  A reference could also be improper, although the judge had personal 

knowledge, where the prestige of judicial office would likely appear coercive to an addressee.  For 

example, such coercion might well appear where the addressee was a party, or a lawyer for a party, 

in a matter pending or impending before the judge.  See Cynthia Gray, Recommendations by 

Judges, American Judicature Society, 9-10 (2009) (“Recommendations by Judges”).2 

 Use of Official Letterhead for Reference.  In addition to the requirement that a judge 

have personal knowledge of the individual, comment 2 to Rule 1.3 provides two conditions on 

when a judge “may use official letterhead” for making a reference.  Rule 1.3 and Rule 1.3 cmt. 2.   

First, when using official letterhead the judge should indicate in the letter “that the 

reference is personal.”  Id.  Pursuant to the principles adopted by the comment, a judge may provide 

an employment reference on judicial letterhead for a person under the judge’s supervision as long 

as the judge indicates the reference is “personal.”  Likewise, when providing a reference on official 

letterhead for a person whose principal relationship to the judge is extra-judicial, a judge should 

clearly indicate that the reference is “personal and unofficial.”  See generally Recommendations 

by Judges at 10-11 (indicating that the majority of states permit judges to use official letterhead 

for references).   

                                                           
1 A judge may sign an affidavit of good character for an applicant to submit with an application 

for bar admission if the affidavit is based upon the judge’s personal knowledge.  See Minn. R. 

Admis. Bar 4.C(4).  An initial bar application is not an “adjudicatory proceeding” within the 

meaning of Judicial Code Rule 3.3, which prohibits a judge from testifying as a character witness 

except when duly summoned.  However, because a hearing under Minn. R. Admis. Bar 15 is an 

adjudicatory proceeding within the meaning of Judicial Code Rule 3.3, a judge may not give 

character testimony at such a hearing, except when duly summoned.   

 
2 This article is available at the National College of State Courts website, http://www.ncsc.org/~/

media/files/pdf/topics/center%20for%20judicial%20ethics/publications/recommendationsby 

judges.ashx. 

 

http://www.ncsc.org/~/media/files/pdf/topics/center%20for%20judicial%20ethics/publications/recommendationsbyjudges.ashx
http://www.ncsc.org/~/media/files/pdf/topics/center%20for%20judicial%20ethics/publications/recommendationsbyjudges.ashx
http://www.ncsc.org/~/media/files/pdf/topics/center%20for%20judicial%20ethics/publications/recommendationsbyjudges.ashx
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 Second, a judge should not use official letterhead if using it could reasonably be perceived 

as an attempt to exert pressure by reason of judicial office.  Rule 1.3 cmt. 2.  For example, as noted 

above, a judge should not provide a reference on official letterhead where the subject of the 

reference or addressee will appear before the judge in a pending or impending matter.  

Recommendations by Judges at 9-10. 

 “To Whom It May Concern.”  A reference letter should ordinarily be addressed directly 

to the party for whose information it is being written, rather than being addressed “To Whom it 

May Concern.”  With the latter form of address, the judge normally will not know how the 

reference is actually used.  In the case of a personal employee of the judge, such as a law clerk 

who is seeking other employment, a general letter of reference may be provided and addressed 

“To Whom it May Concern.”  Recommendations by Judges at 11-12.  To avoid addressing a letter 

“To Whom it May Concern,” a judge could allow the judge’s name to be listed as a reference and 

then respond to direct solicitations for references as appropriate. 

 Related Code Provisions.  A judge should not give a reference in the form of testimony 

or vouching as a character witness in a legal proceeding, “except when duly summoned.”  Rule 3.3.  

A judge or judicial candidate “shall not publicly endorse or, except for the judge or 

candidate’s opponent, publicly oppose another candidate for public office.”  Rule 4.1(A)(3).  A 

“[j]udicial candidate” is “any person, including a sitting judge, who is seeking selection for judicial 

office by election or appointment.”  Code, Terminology.  An underlying purpose of this prohibition 

is to “prevent [judges] from abusing the prestige of judicial office to advance the interest of others” 

contrary to Rule 1.3.  Rule 4.1 cmt. 4.  As long as a judge does not publicly disseminate the 

reference, a judge may write a reference for a lawyer applying to the Governor for a court vacancy.  
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